петък, 24 февруари 2012 г.

ОТКРИТО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА

Г-н Президент,

Причината да се обърна повторно към Вас с това Открито писмо е дълбокото ми разочарование от работата на Дирекция ПРИЕМНА от президентската Ви администрация. Става въпрос за изключително бюрократичното отношение, което беше демонстрирано към направените от мен конкретни предложения, свързани с решаване на основни проблеми в организацията на управлението на държавната администрация. Надявах се да получа от Вашата администрация аргументирано становище за всички направени от мен предложения, а получих като отговор само едно формално изречение, което прилагам към настоящото ми Открито писмо: 
Все още имам някаква надежда, че след като успеете да формирате окончателната структура на Вашето управление, то в президентската администрация вече ще липсват такива държавни чиновници, качествата на които не отговарят на високите стандарти, които декларирахте в своята програмна реч пред Парламента, когато заявихте: "Ще отворя президентството като институция за всички, използвайте я, защото гражданите създават дневния ред на институциите и имат право да изискват от тях да работят...”.
Г-н Президент,
Вие няма да успеете да „отворите” президентството, ако разчитате на такива безотговорни чиновници, с каквито в момента разполагате във Вашата Дирекция ПРИЕМНА !
Мисля, че не се заблуждавате, че за да се реализира формулираната от Вас кауза, на Вас самия Ви предстои изключително много работа. Вие сте не само главнокомандващ на въоръжените сили. В мирно и тежко време, в каквото се намира страната в момента, Вие също имате много изключително важни морални задължения, които не са описани в Конституцията. Тях не само че не можете, а и не трябва да игнорирате като Вашия предшественик, който беше само ням наблюдател на развиващите се отрицателни явления и процеси в страната. Ако действително желаете да реализирате своята заявена кауза, не можете само да наблюдавате отстрани немарливата работа на законодателната власт, безобразията в съдебната власт и с години нерешените проблеми в организацията на управлението на изпълнителната власт. А трябва да намерите необходимите подходящи лостове, с които да накарате тези държавни органи да работят по най-ефективния възможен начин. Вие сте този генератор, който следва да поддържа необходимото високо напрежение в тези инстанции, за да работят на максимални обороти и най-вече - с очакваната от народа ефективност. Това, което се иска от народа и от бизнеса, те сами ще го направят. Но съществуващите проблеми в държавната администрация няма да бъдат решени без Вашата енергична намеса. Остава обаче да решите само:
Каква точно да бъде тази намеса?
Имате достатъчно време. Не само 800 дни, а цели 5 години. И ако използвате първата от тях за изграждане на желязна и ефективна организация на управление на първо място в президентската администрация, всичко ще си дойде на мястото. Вие сте специалист по магистралите и най-малко на Вас трябва да обяснявам, че за да стигнете най-бързо от една точка до друга, е необходимо да се движите по магистрала. За да реализирате своята кауза обаче, на Вас Ви трябва също такава магистрала, която трябва сам да си изградите. В случая това не е нищо друго освен високоефективна организация на управление, почиваща на железни принципи. В противен случай, ако не успеете да извървите успешно тази първа стъпка,
Вие никога няма да реализирате своята кауза, г-н Президент!
Не само през първия, но и евентуално през втория си мандат. Но мога да Ви гарантирам, че до втори мандат няма да стигнете, ако не свършите поне това, за което стана дума. Народът вече е в такава фаза на отчаяние и е толкова отвратен от недостатъците на управляващите и на държавната администрация, че му трябва само една искра, за да избухне. Не Ви съветвам да чакате спокойно този момент, защото той не е никак далеч. Вие сте последният лъч на неговата надежда. И той ще бъде изключително разочарован от Вас, ако не подплатите с реални и адекватни действия всичките си предизборни обещания. Не се успокоявайте, сравнявайки се с тримата бивши Ваши предшественици. Тях народът отдавна вече ги е забравил, защото нямаше с какво и да ги запомни. Но Вие все още имате шанс да не Ви застигне тяхната съдба, затова
Не го проигравайте!
С уважение:
06.02.2012 г. (Димитър Гиргинов)

Няма коментари:

Публикуване на коментар